Wasvoorschriften - Download de handleiding

Stomen of wassen, wat is nou het verschil?

‘Stomen’, ‘chemisch reinigen’, ‘wet-clean’ of toch gewoon wassen in je eigen wasmachine? Wat is het verschil? Soms is de juiste reiniging moeilijk te bepalen. En voor je het weet is je favoriete trui gedegradeerd tot een kindermaatje. Leer wat het verschil is en wat je op welk moment het best kunt doen, wassen of stomen.

Kom je niet helemaal uit de symbolen op het waslabel? Kijk dan hier voor een uitleg van alle wastekens.

Wat is stomen?

Stomen wordt vaak chemisch reinigen genoemd en is als het ware droog reinigen. Er komt namelijk geen water aan te pas. De kleding, maar ook gordijnen en wollen dekbedden worden alleen in een reinigingsvloeistof gereinigd. Zo gebruiken wij KWL, een koolwaterstof oplossing.

De Belgen hebben er daarom een beter woord voor gekozen: droogkuis. Gek genoeg gebruiken wij Nederlanders vaak de Britse term: dry clean.

Waarom stomen?

Zonder water

Omdat er geen water aan te pas komt. Krimpgevoelig textiel, zoals gordijnen en je favoriete wollen trui, kan daarom het best ‘chemisch’ gereinigd worden.

Extreem delicaat

Daarnaast is het de meest delicate manier van reiniging. Dit geldt voor de bewegingen in de machine, temperaturen en vloeistof. Droogreiniging wordt juist daarom voor de meest kwetsbare stoffen gebruikt. Waaronder cashmere, wol en zijde. Dus vraag je je af: stomen of wassen? Stel dan de vraag: hoe delicaat is de stof?

Verwijdert vetvlekken

Wij reinigen met KWL. Dit is een vloeistof die bij uitstek geschikt is om vetvlekken te verwijderen. Dus heb je kaarsvet, frituurvet of gewoon huidvet op je favoriete broek gemorst? ‘Stomen’ is dan de oplossing!

Voordelen van stomen

Professioneel gereinigde kleding gaat langer mee. Simpelweg, omdat voor elk artikel maatwerk wordt geleverd.

Zit je te twijfelen tussen stomerij of eigen wasmachine? Kijk dan naar de soort vlek en de soort stof. Zitten er vetvlekken in, door bijvoorbeeld olie of make-up, dan is stomen de beste optie. Ongeacht te stof.

  • Delicaat: voor wol, leer en zijde kun je beter naar de stomerij.
  • Vet: in water lost vet gewoonweg niet op. Dus vetvlekken van make-up tot een gemorste bitterbal: stomen.
  • Pailletten en bling: met stomen blijft dit altijd mooi, thuis wassen verwijdert vaak meer dan je lief is.
  • Kleur en vorm: behoud zowel de kleur als de vorm van kleding en ander textiel.
  • Geur: stomen gaf vroeger nog weleens een sterke geur af, tegenwoordig met KWL niet meer.

(Professionele) natwas

Stomen of wassen? Soms is natwassen de beste manier. Bij Meinen Stomerij & Wasserij maken we onderscheid tussen twee soorten natwassen: wet-clean en gewone natwas.

Waarom wassen?

Wet-clean? Is dat niet gewoon natwas, maar dan in het Engels?

Ja en nee. Wet-clean is de naam van een innovatieve professionele natwasmethode. Met deze techniek is het mogelijk om ook delicaat textiel te wassen. En dat biedt weer meer mogelijkheden met betrekking tot vlekverwijdering. Want waar vet alleen oplost in ‘chemische reiniging’, lossen sommige andere vlekken alleen op met nat wassen.

Wij reinigen bijvoorbeeld met het wet-clean systeem van Bufacare, een toonaangevende leverancier op dit gebied. Hier zijn ook Eco-label-producten aan gekoppeld, waarmee wij op de meest duurzame en ecologisch verantwoorde wijze uw textiel kunnen reinigen.

Dus wat is er nou zo bijzonder aan? Dat zit ‘m onder andere in de temperatuur. Wet-clean werkt op maximaal 20-25 graden Celsius. In combinatie met rustige omwentelingen en zachte reinigingsmiddelen maakt dit een zeer delicate manier van wassen.

Natwas

Tot slot is er nog reguliere natwas. Hiermee bedoelen we intensievere natwas. Er bestaat kleding wat tot wel 95 graden Celsius gewassen mag worden, maar over het algemeen is het niet nodig om heter dan 40 graden Celsius te wassen.

Wet-clean of droogreinigen?

Lastige vlekken zich het best met water (en zepen natuurlijk) laten verwijderen. Zoals transpiratie- en etensvlekken.

Ook in het geval van waterkringen is wet clean aan te raden. Waterkringen gaan er alleen uit met water. Daarnaast zijn de meeste extra behandelingen, zoals ontgeuren, alleen mogelijk in combinatie met natwas, ook met wet-clean.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *