Kleding onderhouden wordt makkelijk met deze 5 tips

Een veelgestelde vraag bij ons in de stomerij is: “Hoe kan ik het best deze kleding onderhouden?”.

In dit artikel behandelen we 5 tips om op een makkelijke wijze langer met uw kleding te doen.

Controleer en bewaar de waslabels!

Wij zien heel veel kledingstukken voorbij komen waar het waslabel uitgeknipt is. Vooral dames hebben er een handje van. En dat terwijl deze kleine stukjes stof ontzettend belangrijke informatie bevat, want tegenwoordig is bijna alle kleding van een mengvezel gemaakt. Dan is het natuurlijk wel belangrijk welke stof overheerst en wat u ermee mag.

Wassen zonder waslabel

Weet u niet zeker hoe u de kleding moet wassen? Dan is het aan te raden om deze stappen te volgen:

Binnenstebuiten wassen

Dit voorkomt verkleuring van de kleding.

Lage temperaturen wassen

Was op zo laag mogelijke temperaturen. Tenzij u zeker weet dat de stof het aan kan. Sommige synthetische vezels, zoals bij dekbedden, mogen tot wel 60 graden Celsius worden gewassen!

Vermijd de droger

Consumentendrogers staan nog altijd niet op het niveau van professionele drogers. Onze drogers kunnen alles drogen, zelfs kostuums. Maar bij u thuis kunt u de was beter ophangen.

Strijken?

Als u niet zeker weet of uw kleding het strijkijzer aan kan, maar u wilt het wel gestreken hebben, dan kunt u het best binnenstebuiten strijken.

Download de handleiding

Wasvoorschriften - Download de handleiding

Twijfelt u wel eens over de betekenis van de symbolen op wasvoorschriften? De wastobbes kent u wel, maar wat de cirkel met een -F er in betekent? Daarom hebben wij de belangrijkste was-symbolen op een rij gezet. Print de handleiding uit en hang het op bij uw wasmachine. Dan kunt u een altijd even spieken naar…

Lees verder… Alles Over Wastekens

Pas de reiniging aan op de stof

Bij de stomerij komt de kleding altijd zo mooi weg, omdat wij maatwerk leveren voor uw kledingstuk. Maar dit wilt u natuurlijk ook zelf kunnen. Maar wanneer kunt u kleding wel beter naar de stomerij brengen?

Colbert Reconditioneren 2
 • Delicate kleding
  • Leer, wol en zijde kunnen het best in KWL of een vergelijkbare vloeistof worden gereinigd.
 • Vet
  • Het internet staat bomvol met talloze tips om vet uit stoffen te verwijderen. Zelfs afwasmiddel wordt regelmatig geopperd als oplossing tegen vet. Maar waar dat prachtig werkt op uw pannen en borden, is het zeker niet geschikt voor stof. De vloeistof waarmee de stomerij reinigt lost het gewoon op, zonder dat daar risico’s aan kleven. En dat hoeft helemaal niet veel te kosten.
 • Pailletten
  • Pailletten blijven beter zitten, omdat de stomerij met rustigere programma’s werkt. Al kunt u dit ook thuis oplossen met een handwasje.
 • Kleur en vorm
  • Naast dat de kleur beter wordt behouden, weet u zeker dat de vorm goed blijft. De stomerij beschikt namelijk over een heel arsenaal aan apparatuur om kleding als jassen, pantalons en colberts in vorm te krijgen. Zo kunnen wij uw kleding onderhouden met strekmachines en persen.
 • Geur
  • Vroeger gebruikten vrijwel alle stomerijen PER, een vloeistof die nu nog amper wordt gebruikt. Deze vloeistof reinigde fantastisch, maar is om logische (milieu-)redenen uit de gratie geraakt. Meinen reinigt al sinds 2000 met het milieuvriendelijkere KWL.

Lees verder over het verschil tussen wassen en droogreinigen (stomen)

Kleding onderhouden begint met voorbehandelen

In elke zelfrespecterende stomerij wordt kleding eerst grondig geïnspecteerd voor behandeling. Deze inspectie voeren we uit, omdat we de vlekken voorbehandelen. Transpiratievlekken: speciale zeep. Huidvet: weer een andere speciale zeep. Inkt? Nog weer een andere zeep.

Het scala aan middeltjes in de stomerij is uitgebreid, maar ook thuis kunt u de kans op succesvolle vlekverwijdering vergroten door simpelweg eerst de vlek te behandelen en daarna pas te wassen.

Zo kunt u in sommige gevallen vlekverwijderaars als Hagerty X10 gebruiken. Huidvet is vaak ook op te lossen met wat ossengalzeep. Met zo’n blokje kunt u jaren vooruit. Let er wel op dat het geen wondermiddel is, zoals nog weleens wordt beweerd.

Ook de nabehandeling kan heel belangrijk zijn. Goed impregneren van regenkleding kan waterkringen voorkomen én het voorkomt een nat pak in de stromende regen. Thuis kunt u dit doen met een spuitbus, bijvoorbeeld de bus die u ook gebruikt om uw schoenen mee te impregneren. In de stomerij wordt het impregneren tijdens de reiniging gedaan. Zo worden jassen egaal water- en vlekafstotend.

Bescherm de kleding bij het opbergen

Als u kleding opbergt, zoals bij seizoenskleding (winterjassen, zomerdekbedden), dan is het belangrijk om het goed te beschermen. Zo kunt u hoezen gebruiken om tegen lekkage of andere pech te beschermen. Ook helpen blokjes cederhout om mottengaatjes te voorkomen. Kleding wat u langer wilt bewaren, zoals een trouwpak, kunt u zo het best in een hoes opbergen met een cederhout in de buurt.

Let er wel altijd op dat de kleding goed schoon is. Insecten als de mot eten juist het vuil en niet specifiek de stof. Daarom zijn de gaatjes vaak verspreid over een kledingstuk. Bovendien zijn oude vlekken het lastigst te verwijderen, dus hoe langer de kleding ligt, hoe kleiner de kans op vlekverwijdering.

Ons advies is: droog, schoon en beschermt opbergen.

kleding onderhouden
Impregneren zorgt voor een vlek- en waterafstotende laag.

Nogmaals, de stomerij hoeft helemaal niet duur te zijn, dus vraag u zichzelf af of u het waard vindt om er zelf mee bezig te gaan of het aan een professional over te laten.

Ga op tijd naar de kleermaker

Stel uw bezoek aan de kleermaker niet uit tot het kledingstuk helemaal gaar is. Kleding onderhouden begint met op tijd zijn. Op tijd vlekken behandelen, op tijd reinigen en op tijd repareren. Bovendien zijn veel onderdelen heel goed te vervangen.

Onderdelen die heel goed te vervangen zijn:

 • ritsen
 • zakken
 • manchetten
 • knopen

Onderdelen die heel goed te verstellen en herstellen zijn:

 • mouwen en broekspijpen
 • naden en zoomen
 • boorden, broeken wijder of nauwer maken.

Heeft u vragen over kleding onderhouden? Stel ze gerust hier in de comments of neem contact op voor het snelste antwoord.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *