Krimptolerantie: percentage krimp bij gordijnen

Wat betekent krimptolerantie? Kan krimp bij gordijnen voorkomen? Vind hier alle antwoorden op je vragen over het reinigen van gordijnen.

Het is de angst van iedereen die een gordijn wil (laten) reinigen: krimp. Elk gordijn heeft een bepaalde krimptolerantie. Dit verschilt van soort tot soort. Zo krimpen synthetische gordijnen doorgaans minder dan gordijnen van katoen.

Wat betekent krimptolerantie?

Het geeft procentueel aan hoeveel een gordijn door reiniging mag krimpen. Sommige fabrikanten zitten aan de lage kant (1 tot 2%), anderen houden een hogere krimptolerantie aan. Zo hebben wij gordijnen van de Hema voorbij zien komen waar 10% krimptolerantie wordt gegeven.

Een gordijn van 2,6m met een krimptolerantie van 4% kan dus 10,4cm krimpen.”

Onze vuistregel

Vanuit onze branchevereniging Netex hanteren wij een krimptolerantie van 1-5%. Krimp bij gordijnen hoeft niet voor te komen, maar het kan wel. Doorgaans komt krimp alleen voor tijdens de eerste reiniging en daarna niet meer. Bovendien hangen gordijnen ook nog wel iets uit.

Ons advies

Raadpleeg altijd het wasvoorschrift van de gordijnen. En lever deze samen met de gordijnen bij ons in. In overleg zullen wij de meest geschikte reinigingsmethode toepassen, waarbij de kans op krimp wordt geminimaliseerd.

Kan krimp van gordijnen worden voorkomen?

Deels. De krimp kunnen we minimaliseren door droog te reinigen (beter bekend als stomen). Dit betekent bij ons reiniging in KWL.

Reiniging zonder water

Het is de veiligste optie met betrekking tot krimp, omdat er geen water aan te pas komt.

Extreem delicaat

Daarnaast is het de meest delicate manier van reiniging. Dit geldt voor de bewegingen in de machine, temperaturen en vloeistof. Droogreiniging wordt juist daarom voor de meest kwetsbare stoffen gebruikt. Waaronder cashmere, wol en zijde. Hierdoor is het geschikt voor vrijwel alle soorten gordijnen.

Verwijdert vetvlekken

Bovendien is KWL bij uitstek geschikt om vetvlekken te verwijderen. Dus heeft u kaarsvet of ander soort vet in uw gordijnen? Dan is droogreinigen is de oplossing.

Wet-clean

Bij Meinen Stomerij & Wasserij worden gordijnen nooit gewoon gewassen, maar alleen met het Wet-clean systeem. Wet-clean werkt op maximaal 20-25 graden Celsius. In combinatie met rustige omwentelingen en zachte reinigingsmiddelen maakt dit een ontzettend delicate manier van wassen.

Wet-clean of droogreinigen?

Het antwoord op deze vraag is van veel aspecten afhankelijk. Kan de stof het aan? Welke vlekken zitten in het gordijn? Bekende lastige vlekken, zoals koffie- en wijnvlekken, laten zich het best met water – en natuurlijk zepen – verwijderen.

Ook in het geval van waterkringen is wet-clean aan te raden. Waterkringen gaan er alleen uit met water. Daarnaast zijn de meeste extra behandelingen, zoals ontgeuren, alleen mogelijk in combinatie met het wet-clean systeem.


 

Vragen?

Bel ons voor advies

Of vul onderstaand contactformulier in